Sneeuw en ijs tussen de teenkussens van honden

ę Vorige - Overzicht van weetjes - Volgende Ľ

Als we de voorspellingen mogen geloven krijgen we een behoorlijk strenge winter dit jaar. Veel sneeuw en veel ijs, dus lekker de schaatsen uit ’t vet en gaan…

Onze viervoeters hebben het een stuk moeilijker. De kleine honden hebben steeds kluiten sneeuw in de vacht en krijgen het dus buiten extra koud en als ze naar binnen komen smelt de sneeuw en worden ze alsnog nat. Dus handdoekjes bij de deur voor onze trouwe vrienden!

Wat een groot probleem zou kunnen worden als het echt een sneeuwwinter gaat worden is dat er zout gestrooid wordt, overal. De zooltjes van onze honden kunnen een hoop hebben maar zout is echt een kwelling voor ze. Het zout tast de huid aan en maakt de zooltjes gevoeliger. Door de kou voelen honden dit eerst niet waardoor ze lekker doorspelen en er kleine scheurtjes in de zolen en tussen de tenen kunnen ontstaan.  Als daar zout in komt wordt dit zeer onaagenaam voor de hond en zal hij niet meer willen lopen. Ook klontjes sneeuw kunnen tussen de tenen gaan zitten en daar smetplekken achterlaten. Vooral langharige honden zullen hier last van hebben. De hond zal ze er binnen af gaan likken en de kans op irritatie-ontstekingen is dan vrij groot. Probeer de haren rond en tussen de tenen wat korter te houden. Wrijf de zooltjes en tussen de tenen van uw hond in met wat zuurvrije vaseline of uierezalf en sneeuw en zout krijgen een stuk minder vat op de voeten van uw hond én uw hond houdt plezier aan de sneeuw. Eenmaal thuisgekomen de voeten even goed afspoelen en nadrogen zodat er geen vocht achter blijft dat irritatieplekjes kan veroorzaken.