Oorzaken vieze of stinkende oren bij honden

ę Vorige - Overzicht van weetjes - Volgende Ľ

Onze honden hebben er bijna allemaal wel eens last van; hoofdschudden, krabben aan het oor, jeuk en soms zelfs gezwollen oren. Soms gepaard met stank, soms alleen de irritatie. Het kan zo oplopen dat de hond met z’n hoofd scheef gaat lopen.

In de meeste gevallen is het een teveel aan oorsmeer of oorontsteking maar soms ook mijt of een grasaar. Het is altijd belangrijk om door een arts te laten kijken of het trommelvlies wel in tact is, een open trommelvlies kan gevaarlijk zijn als je zelf zomaar met zalf of iets dergelijks gaat rommelen.


Wat kan je zelf doen?

Bij regelmatig vieze oren kunt u de oren schoonmaken met een oorreiniger op natuurlijke basis van bijvoorbeeld Bogacare. Zelf heb ik honden behandeld met tinctuur van weegbree en hondsdraf, zowel in- als uitwendig. Weegbree helpt bij vieze bacteriele infecties ondersteund door de hondsdraf. De tinctuur kan uiteraard niet onverdund uitwendig gebruikt worden want de alcohol geeft een bijtend gevoel in het toch al geirriteerde oor.

Er zijn ook wel collega’s die een vette olie met wat lavendel en tea tree gebruiken. Een of twee druppels in het oor is dan genoeg; even laten zitten en dan met een doekje de overtollige prut die uit het oor komt weghalen.


Oorsmeer

Een teveel aan oorsmeer komt vaak voor bij dieren met hangoren; binnen in het oor is het broeierig en dus ideaal voor bacterien en schimmels. Veel artsen raden aan om het oor niet iedere dag schoon te maken omdat er dan juist steeds meer oorsmeer aangemaakt wordt.


Oormijt

Oormijt is vaak een korrelige bruin-zwarte massa. De mijt is heel klein en vaak alleen met lampje te zien.


Grasaar

Een grasaar kan heel veel irritatie en pijn veroorzaken. De aar heeft een soort van weerhaakjes en zakt steeds dieper in het oor. Het is verstandig om deze door een arts te laten verwijderen, voor er ontstekingen ontstaan.