Jeuk

 

ę Vorige - Overzicht van weetjes - Volgende Ľ

 

Het kan ons soms vreselijk storen, een hond die zichzelf alleen maar rond staart en kont zit te bijten en te likken! Wat je ook zegt of doet, het houdt maar niet op.

Vaak zie je een kale plek ontstaan vlak boven de staart en bij de ‘broek’, bovenaan de achterbenen. Vooral als het op deze plekken zit, denk aan vlooien!

Ook als je de hond met antivlooienmiddel behandelt, het kan altijd een vlo zijn.

Als je na grondig onderzoek en kammen nog steeds geen vlo of vlooienpoepjes (zwarte puntjes) hebt gevonden, bedenk dan waar je hond speelt. Ook een vlo van een andere hond of kat kan even overspringen, bijten en snel weer weggaan omdat je hond niet ‘lekker’ smaakt door de anti-vlooiendruppel. Toch is ie dan al gebeten en kan een allergie z’n gang gaan.

Als er veel egels in de buurt zijn, is de kans op vlooien zeer groot, egels barsten namelijk van de vlooien! Allergie is moeilijk, maar tegen de jeuk zou je verdunde pepermuntolie kunnen opsmeren. De pepermunt verkoelt de geïrriteerde huid, waardoor de jeuk weggaat en de huid kan herstellen. Paarden hebben nooit vlooien en er is me wel eens verteld dat honden die op een paardendeken slapen, ook geen vlooien krijgen omdat vlooien niet van paardenlucht houden. Misschien iets om te proberen?